Geen categorie

Keuzes maken in het eindexamenjaar

Aangezien ik dit jaar in mijn laatste middelbare schooljaar zit en dit jaar voor de tweede keer opnieuw ga doen. Heb ik vandaag tips voor mensen die ook in het eindexamenjaar zitten ongeacht of je op VWO, Havo of Vmbo zit! 


1. Begin op tijd met het zoeken naar een opleiding!


Aangezien dit voor de meeste mensen wel logisch lijkt, was dat voor mij vorig jaar niet echt het geval. Ik was er wel al eerder naar op zoek gegaan, maar ik had er niet echt specifiek naar gezocht. Uiteindelijk had ik me eind februari aangemeld voor de opleiding: ‘interieuradviseur’. Ik wist het duidelijk nog niet zeker, maar ik moest me ergens voor aanmelden. Zo ging ik dus ook mijn examens in, niet wetende of ik wel of niet aangenomen was, of het wel die opleiding was dat ik zocht. DUS 1 tip, kijk echt ruim ruim ruim van te voren of het wel echt de opleiding is wat je zoekt, want zo de examens ingaan is echt niet fijn.

 

2. Kijk welk profiel het beste bij je past

Ben je meer iemand die graag later een baan wilt in de economie, of juist iemand in de zorg? Of lijkt dit je helemaal niks en wil je graag in de techniek werken! Weet dus van te voren welk(e) profiel(en), het best bij jou passen, voor een makkelijkere keuze.

 

3. Kijk wanneer de open dagen zijn

Kijk ruim van te voren wanneer de open dagen zijn, want aangezien ik vorig jaar iets te laat keek wanneer de open dagen waren, was ik hiermee iets te laat en kon ik vervolgens niet meer naar de open dag.

 

4. Meeloopdagen

Weet je niet zeker of de opleiding wel echt bij jou past? Kijk dan of deze opleiding een meeloopdag organiseert en meld je dan hiervoor aan. Tijdens zo’n meeloopdag, loop je een dag mee met een eerste jaars klas van deze opleiding. Zo kan je zien of het wel echt bij je past. Ook kan je vragen stellen aan leerlingen wat zij van deze opleiding vinden. Meestal krijg je vrij van school voor zo’n meeloopdag, dus vraag voor de zekerheid of je hier wel vrij voor krijgt

 

5. Maak een top 5 aan opleidingen

Kijk op MBO, HBO en Universiteit opleidingen welke opleidingen het best bij jou passen, kijk naar filmpjes, ga naar open dagen, zoek informatie op etc. Zet daarna jouw top op een rijtje en maak daarna jouw keuze.

 

6. Kies goed, want je wilt niet nog een jaar

Kies niet voor een opleiding omdat jouw vriendin naar deze opleiding gaat. Want jij zit dan (soort van) vast aan deze opleiding en zit je er eigenlijk een jaar aan vast wil je weer aan een nieuwe opleiding beginnen. Het is natuurlijk altijd mooi meegenomen als iemand dezelfde opleiding wilt doen als jij, maar je maakt altijd weer nieuwe vrienden, want iedereen is nieuw.

 

7. Beroepskeuzetest

Als je na dit alles nog niet weet wat voor opleiding je wilt gaan volgen, kan je een beroepskeuze test doen. Hieruit komt dan een opleiding uit, wat volgens de test het best bij jou past.

Dit artikel heb ik gemaakt als stage opdracht, dus daarom een ander artikel dan anders. Desondanks het niet helemaal past bij op deze blog, hoop ik wel dat sommige van jullie hier wat aan hebben:)

Liefs,
Mirte

 

 

36 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This Blog will give regular Commentators DoFollow Status. Implemented from IT Blögg